Spring naar inhoud

Mooi 2e Pinkster zeildagje…

29 mei 2012

Prachtig zeilweer 2e Pinksterdag. We varen om 10u uit met t gezin en mn broer Dirk, Niels (de architect), Bies (vaste crew) en Sterre zijn jongste dochter, Valk (vaste crew) en Maryse (zijn vriendin), en Kalle (leverancier apparatuur) – Kalle om binnenin met de Nexus te gaan hobbyen. 10 tot 15 knoopjes wind. Upwind kloppen de polars nog niet, maar we zien redelijk goeie boatspeed tussen de 6.9 en 7.4. Het is wel te merken dat de BS2 minder stabiliteit*) én een lager vrijboord**) heeft tov de Warber. Het potdeksel komt aan lij een stuk dichter bij de waterspiegel bij 15 knopen wind. We zijn benieuwd of we het net als bij de Warber bij 22 knopen plus onder vol tuig ook droog zullen houden in de kuip. Downwind lijken we akelig diep te kunnen sturen alvorens de halfwinder inzakt. Maar daar is pas echt iets van te zeggen in de wedstrijd.
Terug door Workum is het wel even wachten bij de drukke sluis, maar dan smaakt de rose weer heel goed…

*) Lagere stabiliteit van de BS2 oa door een zwaardere mast, meer installaties aan boord, teakdekken en minder diepe romp (door de nieuwe D1-D2 beperking). BS2 heeft maar een ton of 3 aan ballast, die ook nog eens minder diep ligt dan bij de Warber.

**) Lager vrijboord: ontwerpdiepgang BS2 is 29 ton, Warber 31,5 ton. BS2 voldoet ook op 27 ton nog aan de max vrijboordhoogte van het SSRP, daarom is het vrijboord bij 29,5 ton waar nu op gevaren wordt zo’n 5 cm lager.

Advertenties

From → Verslagen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: