Spring naar inhoud

Team Buikschuiver 2e in HT Race

3 juni 2012

Na in totaal ruim 7 uur zeilen eindigt Team Buikschuiver als 2e in de VA-klasse tijdens de HT Race 2012. Op slechts 37 seconden van winnaar Team Maasvogel. De BS2 pakt als 1 na kleinste schip van de vloot wel de line-honours beide dagen.

Niet alleen in het overall klassement is het (zeer) spannend geweest. Zowel op donderdag als vrijdag finishen de eerste 3 schepen op rating binnen 3 minuten. En dan was de Wadwaai op donderdag nog OCS. Anders had zij de heenrace gewonnen. Nu is de overwinning donderdag verrassend voor het team van Enno Romkema met de Flaenende Ingel. Maarja die hadden Lotte als geheim wapen aan boord šŸ™‚ . Mooi succes voor Enno en zijn crew, van harte gegund! En voor Van Oossanen Naval Architects: de plaatsen 1, 2, 3 en 5 zijn voor schepen van dit bureau.

Om te winnen moest de BS2 vrijdag ongeveer 2 1/2 minuut voor deĀ Maasvogel finishen op gezeilde tijd. In het kruisrak het zeegat uit, met finke wind en golven, kan Team Buikschuiver na een goede start het veld controleren. Maar met de halfwinders op, in de lange reach naar Harlingen, kruipt onder andere de Maasvogel toch steeds dichter naar de BS2 toe. Het laatste stukje downwind naar de Pollendam kiest de BS2 voor afkruisen en boomt de Maasvogel de halfwinder uit, hetgeen de beslissing brengt. Team BS2 feliciteert Team Maasvogel met deze verdiende overwinning, het is te zien dat Erik z’n ploeg er al behoorlijk wat trainingsdagen op hebben zitten – alsmede 3 wedstrijddagen met Lemmer Ahoy. De inside en outside peals: mooie staaltjes van boothandling. En de code1 in combinatie met fok: goede performance met de knik in de schoot bij weinig wind. Complimenten!

Toch zijn we tevreden na deze 1e wedstrijd. Het schip zeilt goed. Vergeleken met de Warber is de BS2 een meer all-round schip. Minder kwetsbaar bij licht weer is een duidelijke ontwerpdoelstelling geweest. Daarom heeft de BS2 minder nat oppervlak, minder diepgang, kleinere appendages en een lagere waterverplaatsing. De diepgang is 1.02m incl appendages. Ook fijn op t Wad met de familie. Donderdag met weinig wind komt het schip goed mee. Vrijdag met meer wind en golven is de performace van de BS2 upwind in de golven goed. Belangrijkste is wel dat de BS2 veel gemakkelijker vaart vergeleken met ons oude schip. De armen van de stuurman worden in de sleurrakken niet meer een paar cm uitgerekt. Op deze rakken leverden we altijd in, dat is nu met veel wind nauwelijks meer t geval (vrijdag) en met minder wind zeker niet (donderdag).

Ondanks 3 afwezigen in het vaste team is er goed gewerkt, op n paar kleine puntjes na prima boothandling. Dank aan t team!

Uitslagen HT Race 2012

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: