Spring naar inhoud

Foto’s en verslagje VA Enkhuizen

28 mei 2013

Door Hajo Olij

Heftige Wedstrijden Lemsteraken VA in Enkhuizen

Meer foto’s van Hajo Olij
|
Bij Noorwest 5 is Enkhuizen lager wal en lopen er flinke golven. De wind was vlagerig en het was bar koud. Gelukkig zijn de grote Lemsteraken geweldige schepen, die ook onder deze omstandigheden presteren. Alleen de kleinere aken moesten een rif in het grootzeil trekken.
Twintig aken waren naar Enkhuizen gekomen, waaronder bijna alle topaken. De Buikschuiver 2 van het team van Peter Houtzagers won beide up down wedstrijden op zaterdag met overmacht. Alles aan boord liep gesmeerd en de enorme halfwinder stond er snel op in het voordewindse rak. De tweede race was een voorgift wedstrijd, de schepen starten volgens rating en zouden theoretisch allemaal gelijk over de finish moeten komen. Niet dus, het leek wel of de topaken allemaal de zelfde TVF hadden, want ze denderden vlak op elkaar over de startijn. Nu kwam de Danielle van Wim van Rootselaar, Nederlands Kampioen in 2012, wel goed op gang, de zeilen stonden er snaar strak bij en ook de Aphrodite kwam opzetten, maar de voorsprong van de BS 2 was al veel te groot.
slide-4 slide-5

De HL 3 deed voor het eerst mee in de wedstrijden en Walter van Berkum eindigde heel knap als derde voor vele geroutineerde topaken. Schipper Walter van Berkum is een geroutineerd charterschipper en de kuip zat vol met ervaren Friese zeilers, dat belooft wat in de toekomst.
Zondag stond er weer een straffe Noordwester, maar er werden harde vlagen voorspeld. De wedstrijdleiding aarzelde om te gaan varen, maar bedachten een creatieve oplossing: om de Zuid, daar staan bij deze wind minder hoge golven. De BS 2 experimenteerde met de zeilen en voer zonder kluiver. Niet goed dus, ze werden slechts zesde. De Danielle won, Carel Pauwe werd met de Marie Charlotte III tweede en weer eindigde de HL 3 als derde. Maar deze dag starten maar negen aken, de rest verwachte alleen maar schade en hield het voor gezien.

“U kunt Uw schip niet vinden? Van veel meer schepen zijn foto’s gemaakt, ook tijdens de 29e Pieperrace, de 38e Klipperrace. het Y-zeilen 2012, de Reunie Historisch Bedrijfsvaartuig in Hasselt, de VA klasse in Enkhuizen, Spekbakkentreffen Urk, Lemmer Ahoy 2012, Friese Hoek race 2011 of wedstrijden en evenementen van voorgaande jaren. Stuur een mailtje en ik ga voor U zoeken”. Hajo.
slide-8
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: