Spring naar inhoud

Enkhuizen: een goed begin is……

23 mei 2016

Het Enkhuizen VA evenement, inmiddels een traditie aan het worden. De meeste teams hebben al 1 of meer evenementen achter de kiezen: Pieperrace, Lemmer Ahoy en IJtorenrace zijn reeds gevaren dit seizoen. Maar voor Team Buikschuiver is het de 1e regatta dit seizoen. De kop is eraf!

Wel veel, maarniet alle vrienden zijn er: zo missen we Enno en Yolanda Romkema met de Fleanende Ingel, onze Gerrit met de Aphrodite, de familie Strating met de UQ32 en Chris Beuker met de GR4. Desondanks in Enkhuizen een mooie opkomst met 15 schepen.

We worden hartelijk welkom geheten door de altijd vriendelijke havenmeesters in Enkhuizen, en de sfeer in de binnenhaven is als vanouds knus en gezellig. Voor ons begint de vrijdag einde middag met een heerlijke sashimi die Daan heeft meegenomen.

20160520_185014De tonijn is al op…. heerlijk Daan!

En we houden de traditionele rose-proeverij, alwaar we tot boot-rose 2015 de Mas des Dames kiezen, gemaakt door de Nederlandse Lidewij van Wilgen. Een charmante en stoere vrouw, die met haar 3 dochters (de Dames) in de Languedoc woont. Bovendien een zeer gepassioneerd en kundig wijnmaakster. Leestip: haar boek “Het Domein”. Over woman power gesproken! We sluiten de dag af met pasta Vongole en sommigen borrelen nog wat na.

IMG-20160523-WA0002
Mas des Dames (2e van rechts), boot-rose 2015 van Team Buikschuiver
Leverancier: Okhuysen Haarlem

IMG-20160523-WA0017

Zaterdag

Zaterdag een werkelijk perfecte zeildag! 12-20 kn overwegend uit t Zuiden met wel wat shifts om te leuk voor de taktiek te maken, n aangenaam temperatuurtje en n zonnetje dat zich richting de borrel steeds beter laat zien. Zowel de baan als de startlijn ligt er elke keer perfect in – n mooi debuut voor wedstrijdleider Divera Pronk van Holland Regatta Club, begeleid door good young Martine Vos met haar ervaren team.

IMG-20160523-WA0005

Wij zijn wel wat roestig en t is t eerste potje hard knokken, en toch vrij onrustig aan boord. Spannend en wisselend potje voorin. Boot 1 t/m 4 finishen binnen 1 minuut gecorrigeerde tijd! Erik Hermans zet zijn zegereeks van het voorseizoen voort met n 1-tje. Wij worden 2e, net voor de Danielle (3) en de Marie Charlotte wordt 4, met aan boord Marie Charlotte enDirk Blom als coach (en met nieuwe zeiltjes van Molenaar).

IMG-20160523-WA0007

2e potje gaat beter. Het veld start weer scherp – maar de meesten net iets te vroeg helaas. Herstart is net zo scherp en we zijn goed weg. Om niet over BB weggebracht te worden moeten we na de tack diep ducken – maar dat is nog altijd minder duur dan de hoek in branden en de layline overzeilen. We hadden de shift wel redelijk goed en als 1e bij de bovenboei. Dan goed consolideren en waar mogelijk uitbouwen – we winnen met n mooie voorsprong op t veld. We hebben 2 wisselingen tov vorig jaar maar de routines alsook de rust in de boot zijn t 2e potje weer helemaal als vanouds. Weinig laten liggen met de taktiek en de bootspeed is ook in orde. Al hebben we het onder de 14kn wat zwaar aan de wind in t laatste kruisrak. Toch beter schakelen en alerter zijn!

IMG-20160523-WA0004

Als laatste de voorgifte wedstrijd. Wederom n goede start en onze grootste concurrenten houden vanaf het begin elkaar meteen al lekker bezig. Wij zoeken en vinden vrije wind zitten met de shifts perfect. Bij de bovenboei nog maar 5 schepen voor ons en alle snelle schepen achter ons. Nu gewoon rustig ons ding blijven doen dan gaan we deze ook pakken. Zo gezegd zo gedaan, Arie heeft bijna alle shifts goed. Boatspeed bij 12-14 kn beter aan de wind, met nu de medium light erop. Toch nog te weinig focus op de bakstagspanning! Enfin, het kan altijd beter maar we waren tevreden over de afstand tot de rest.

IMG-20160523-WA0009

In de Oude Haven is het super gezellig aan de wal, de sfeer in de klasse is supergoed nu (kleine uitzondering daargelaten). Karin en het team van het Ankertje scheppen de voorwaarden met heerlijke biertjes, wijntjes, bitterballen, BBQ etc. En vooral gastvrijheid met n lach. Mooie traditie!

Altijd gezellig bij de Lesteraken in de Oude Haven van Enkhuizen…..

Na een mooie avond en nacht staat er zondagochtend weinig wind. Een laagje/vore trekt over waarachter n westelijke stroming gaat komen. Tot onze teleurstelling gaan we niet naar buiten om zo bij eerste gelegenheid van wind snel te kunnen starten, maar blijft de vloot in de haven en wordt om 11u besloten het voor gezien te houden.

Jut en Jul……..of: tactician and navigator

Enige minpunt van een verder prachtig weekend – zowel tussen 10:30u en 11:30u en vanaf 12:30u stond er (meer dan) voldoende wind voor n wedstrijd – en afkorten kan altijd nog maar we je alvast op het water zijn dan hebben we iig het maximale geprobeerd. Enfin, voor de Wedstrijdcommissaris ook de 1e keer, het zijn maar luxe-problemen nietwaar, volgende keer beter. Nu winnen we het evenement zonder te zeilen op zondag – maar we hadden met weinig wind ook graag willen varen.

20160522_084330De uitslagen (met de pink van Martine)

Maar eerlijk is eerlijk, de bekers zijn indrukwekkend, de wisselprijs prachtig en de magnum MiP rose heerlijk! Dus ook n compliment aan de Wedstrijdcommissaris 🙂

IMG-20160523-WA0012

En chickies, wederom dank voor de heerlijke catering en team, dank voor jullie bijna foutloze performance. Het lijkt misschien makkelijk maar zo weinig fouten maken is niet zo eenvoudig.

Tot snel, bij de HT! Alwaar we gezellig meedoen aan de BBQ van de Klasse, mooi initiatief Walter! (2e compliment voor de Wedstrijdcommissaris)

From → Wedstrijden

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: